ÖNDER İN KADEMELİ 12 YIL EĞİTİME İLİŞKİN GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİ
Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu bünyesinde AK Parti’nin getirdiği 4+4+4 teklifini değerlendirmek için kurulan alt komisyon sivil toplum örgütleri, sendikalar ve eğitim uzmanlarını dinledi.
Komisyona ÖNDER Genel Başkanı Dr. Hüseyin Korkut, Eğitimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Torun, Dış İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Fatih Başçı, Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Fatih Serenli katıldı.
ÖNDER - İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği Başkanımız Dr. Hüseyin Korkut komisyona sunduğu raporda yer alan görüş ve önerilerimiz şu şekilde:
KADEMELİ 12 YIL EĞİTİME İLİŞKİN GÖRÜŞ VE ÖNERİLER
Kademeli eğitimi getiren yasa teklifi 28 Şubat süreciyle dayatılan kesintisiz sekiz yıllık eğitimin hasar ve tahribatını telafi etmeye dönük gecikmiş bir adımdır.
Kesintisiz sekiz yıllık eğitim;
-İçerdiği birçok pedagojik mahzurla eğitim çağındaki çocuklarımızda birçok ruhsal ve fiziksel zorluklara ve sıkıntılara yol açmıştır.
-Din eğitimine ağır darbe vurarak yüzlerce İmam Hatip Lisesinin orta kısmının ve Kuran-ı Kerim Kursunun kapanmasına ve binlerce -öğrencinin mağdur olmasına yol açmıştır.
-Özellikle kırsal kesimde binlerce köy okulunun kapanarak küçük yaşlardaki öğrencilerin yatılı bölge okullarında öğrenim görmek zorunda kalması ya da taşımalı eğitim gibi sıkıntılı uygulamalara yol açmıştır.
-Öğrencilerin fiziksel, bilişsel ve ruhsal gelişim özelliklerini göz ardı ederek farklı gelişim guruplarını aynı çatı altında eğitime zorlayarak birçok ciddi hasar ve
tahribatı beraberinde getirmiştir.
-Hızlı teknolojik değişim ve rekabetçi piyasa ortamında ülkenin kalkınmasında önemli yeri olan mesleki teknik eğitimin niteliğine büyük zarar vermiştir.
Kademeli esnek eğitim;
-Türkiye’nin ihtiyacı olan demokratik ve özgür eğitim sistemine doğru atılan önemli bir adımdır.
-Öteden beri toplumun eğitim sistemiyle ilgili haklı çağrılarına ve çığlıklarına kulak tıkamayıp bunlara ilk defa güçlü bir şekilde cevap vermesi itibarıyla katılımcı bir eğitim politikası kültürünün gelişmesine ve eğitimin normalleşmesine yönelik umutları artırmaktadır.
-Kesintisiz sekiz yıllık zorunlu eğitimi dayatan Temel Eğitim Reformu’nun yol açtığı birçok hasar ve tahribatı ortadan kaldırmakta ve çeşitlendirilmiş, esnek ve gecişkenli eğitim olanağı sağlamaktadır.
-Yönlendirmeci ve yöneltmeci özelliğiyle mesleki teknik eğitime yönelimi artıracak ve meslek liselerini hem nicelik hem de nitelik bakımından geliştirecektir.
-Özellikle kırsal kesimde köy okullarının yeniden açılarak atıl kalan birçok kamu kaynağının daha etkin ve verimli kullanılabilmesi mümkün olabilecektir.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki kanun teklifinin esnek ve çeşitlendirmeci ruhuna uygun olarak ilköğretimin ikinci kısmının öğrencinin ve velinin isteğine bağlı olarak farklı açık öğretim yöntemleriyle tamamlama imkânı verilmelidir. Aksi takdirde zorunlu örgün uygulama öteden beri yaşanan bazı sıkıntıları yeniden ortaya çıkarma ve eğitimin demokratik niteliğini zedeleme riskini taşımaktadır.
|